Home

Algemeen

Jaarverslag
In 2022 is het gelukt om 77 van de 99 geformuleerde activiteiten van de ambities binnen de programma's te realiseren of binnen de gestelde termijn te realiseren. Een verkorte samenvatting van de voortgang van de activiteiten is als bijlage opgenomen aan het einde van deze aanbiedingsbrief.

Overhevelingen
In 2022 is via de decemberrapportage voor een bedrag van ruim € 24 miljoen overgeheveld naar 2023.

De volgende projecten/investeringen waarvan budgetten werden overgeheveld, zijn de grootste qua omvang:

De voorgestelde overhevelingen kennen in hoofdzaak drie oorzaken:

  1. door interne en/of externe omstandigheden kon het doel niet (volledig) worden gerealiseerd;
  2. door interne en/of externe omstandigheden is er voor gekozen realisatie van andere doelstellingen een hogere prioriteit te geven;
  3. de doelrealisatie loopt over meerdere jaren en het budget wordt omwille van de pragmatiek in één keer voor het volledige bedrag aangevraagd.

Covid-19
Begin 2022 hadden we nog te maken met de afbouw van de maatregelen omtrent Covid-19. Eind april waren deze maatregelen zo goed als opgeheven. Een aantal ontwikkelingen die verder in 2022 aanwezig waren zijn:

  • Cultuur en sportsector: Het herstel van de cultuur- en sportsector. Het beeld is dat in 2022 weer meer activiteiten werden georganiseerd.
  • Tozo: inmiddels vinden er terugbetalingen van ondernemers plaats van de verstrekte Tozo-vergoedingen.
  • Intern: Er wordt in verhouding meer thuis gewerkt dan vóór Covid-19. Dit wordt ook zodanig geaccepteerd in de organisatie. Een gezonde balans lijkt hierin gevonden.
  • Sociaal Domein: Binnen het Sociaal Domein hebben de zorg en ondersteuning zoveel mogelijk doorgang gevonden en waar de zorg tijdelijk onderbroken was, is dit weer ingehaald. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op de huishoudelijke hulp en ambulante zorg.

De financiële effecten van Covid-19 zijn verantwoord onder de programmadekking vanuit de algemene middelen.

Energiecrisis
De huidige energiecrisis heeft er toe geleid dat inwoners en ondernemers moeite hebben om de lasten voor gas en elektra te kunnen dragen. In 2022 heeft het Rijk, via de gemeenten, geld beschikbaar gesteld ter bestrijding van energiearmoede. Het betrof de éénmalige compensatie voor inwoners met lage inkomens en middelen voor inwoners om te besteden aan energiebesparende isolatiemaatregelen.

Oekraïne
Begin 2022 brak de oorlog in Oekraïne uit. Alle gemeenten kregen de opdracht om huisvesting te organiseren. In de loop van 2022 raakten onze opvangplekken vol en moesten we op zoek naar extra opvangplekken. Daarnaast moesten de ontheemden ingeschreven worden, uitkering van leefgeld moest geregeld worden en ook onderwijs(huisvesting) voor de kinderen. Door het Rijk zijn verschillende regelingen opgesteld voor compensatie van de kosten van het realiseren en beheren van de gemeentelijke opvang, onderwijs en het uitkeren van leefgeld aan alle ontheemden. Via deze regeling worden de door ons gemaakte kosten gecompenseerd. De opvang is langduriger dan gehoopt.

Inflatie
Ook in 2022 was er sprake van een hoge inflatie. Dit heeft effect op de bedrijfsvoering van de gemeente, maar ook op de ondernemers en inwoners.

De prijzen van grondstoffen en bouwmaterialen zijn afgelopen jaar in recordtempo gestegen. Dit heeft te maken met de situatie op de wereldmarkt. De vraag naar bouwgrondstoffen en -materiaal is zo groot, dat er schaarste is ontstaan. Dit leidde ook tot vertraging van leveringen. Daarnaast is er sprake van een beperkt aanbod; producenten kunnen de vraag niet bijbenen. Onzekerheid mede vanwege de oorlog in Oekraïne, handelsconflicten, leveringsproblemen en loonstijgingen stuwen de prijzen flink op. Door de hoge olie- en energieprijzen vragen verschillende opdrachtnemers om compensatie op basis van de indexatie.

Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt was ook in 2022 krap, landelijk en ook voor de gemeente. Dit maakte dat het werven van personeel veel tijd en aandacht vroeg en we niet alle vacatures (direct) hebben kunnen vervullen. Dit heeft geleid tot verminderde capaciteit en verhoging van de werkdruk. Ook is er in 2022 nog steeds, daar waar nodig en mogelijk, gebruik gemaakt van externe inhuur.
We hebben ingezet op training en opleiding van onze medewerkers en op strategische personeelsplanning (de juiste mens op de juiste plek). Vanuit de strategische personeelsplanning wordt ook ingezet op kwetsbaarheid van de bemensing. Hiervoor is een werkgroep ingericht die zich bezig houdt met de arbeidsmarktcommunicatie, evalueren van de arbeidsvoorwaarden en het ontwikkelen van loopbaanpaden binnen onze organisatie. Op deze manier zetten we continu in op het binden en boeien van onze medewerkers.

Deze pagina is gebouwd op 07/12/2023 11:09:30 met de export van 07/12/2023 10:15:03