Krachtig Noordoostpolder

Ambitie 2 - Voorkomen staat voorop

Wat wilden we bereiken?

Speerpunt

Toelichting

1 – Eenvoudige toegang tot zorg

Het is belangrijk dat mensen gemakkelijk en snel zorg krijgen als ze dat nodig hebben. Daarnaast moeten zorgvragen voorkómen worden. Want dat voorkomt (complexere) zorgvragen.

2 – Een beter welzijn van ouderen

Met de vergrijzing neemt ook het risico op eenzaamheid en de vraag naar ondersteuning toe. Daarom willen wij bewustzijn, ontmoeting, contacten en meedoen onder ouderen vergroten.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Activiteit

Toelichting

Speerpunt

1 – Eenvoudige toegang tot zorg

1.1 - Met strategische partners richten we het voorveld opnieuw in

Om te komen tot een samenhangend preventief ondersteuningsaanbod voor onze inwoners, gaan we samen met de betrokken maatschappelijke partners aan de slag met het hervormen van de welzijnstaken. Het doel hiervan is dat we met een (beperkt) aantal maatschappelijk partners een adequaat voorveld realiseren. Dit draagt bij aan het versterken van de eigen kracht van onze inwoners. We richten ons op effectieve interventies, die complementair zijn aan onze maatwerkvoorzieningen. Deze activiteiten dienen uitgevoerd te worden binnen de financiële kaders van de gemeente.

Toelichting status activiteit

In het eerste halfjaar van 2022 is met maatschappelijke partners de hervorming van het voorveld onderzocht. In het derde kwartaal is op basis van de opbrengsten en de beleidsuitgangspunten geschreven aan de aanpak voor deze hervorming. Deze (concept) aanpak is in het vierde kwartaal getoetst bij maatschappelijke partners. Besluitvorming vindt plaats in het eerste kwartaal van 2023. Hierna start de uitvoering van de aanpak, waarvoor een uitvoeringsplan wordt geschreven. Ook hierbij worden maatschappelijke partners aangehaakt. Door enerzijds corona en anderzijds het zorgvuldig doorlopen van dit traject, samen met alle relevante betrokkenen, is de doorlooptijd langer dan aanvankelijk verwacht. Daarnaast is er sprake van een verandertraject, waardoor er ook in de uitvoeringsfase nog knelpunten kunnen ontstaan.

1.2 - We onderzoeken een betere aansluiting tussen algemene en maatwerkvoorzieningen

We onderzoeken welke (veel) voorkomende taken binnen maatwerkvoorzieningen geschikt zijn om uit te voeren door (zorg)vrijwilligers. We delen de uitkomsten met de partner(s) van de algemene voorziening, zodat zij hier gericht op kunnen werven en trainen. Hierdoor realiseren we een betere aansluiting tussen maatwerkvoorzieningen en benodigde inzet (zorg)vrijwilligers.

Toelichting status activiteit

Als gevolg van de aanbesteding en de implementatie van resultaatgericht werken, o.a. door de inrichting van onze systemen en het doen van herindicaties, heeft dit onderzoek nog niet plaatsgevonden. Voorgenoemde heeft meer inspanning gekost dan vooraf voorzien. We hebben er voor gekozen de prioriteit te leggen bij het verstrekken van de juiste zorg aan onze inwoners. De herindicaties en inrichting van systemen zijn inmiddels afgerond, waardoor de ruimte ontstaat te onderzoeken waar de inzet van o.a. vrijwilligers een goed alternatief kan zijn voor maatwerk.

Speerpunt

2 – Een beter welzijn van ouderen

2.1 - Wij stimuleren (jongere) ouderen op een positieve manier om zich voor te bereiden op het ouder worden.

Ouderen kunnen bij het sociaal loket terecht met hun vragen over wonen, welzijn en zorg. De oudere en zijn/haar hulpvraag staan hierbij centraal. Daarbij stimuleren wij (jongere) ouderen op een positieve manier om zich voor te bereiden op het ouder worden. Met het lokaal preventieakkoord voeren wij de komende jaren regie op lokale initiatieven die een gezonde leefstijl onder ouderen stimuleren. Er is daarbij ook extra aandacht voor de mentale gezondheid: denk aan sociale eenzaamheid, maar ook inwoners met dementie. We zorgen dat het plan van aanpak voor een dementievriendelijke samenleving deel wordt van het lokaal preventieakkoord. Ook onderzoeken we in het verlengde van langer gezond thuis kunnen blijven wonen of we aan kunnen sluiten bij de landelijke campagne “Lang zult u wonen”.

Toelichting status activiteit

Ouderen konden in 2022 bij het sociaal loket terecht met hun vragen over wonen, welzijn en zorg. Het lokaal preventieakkoord is op verschillende manieren uitgevoerd. Er was daarbij ook extra aandacht voor de mentale gezondheid: denk aan sociale eenzaamheid, maar ook inwoners met dementie. Afgelopen jaar is het plan van aanpak voor een dementievriendelijke samenleving uitgevoerd, er zijn bijvoorbeeld campagnes gevoerd over positieve gezondheid van ouderen en er is een theatershow georganiseerd.

2.2 - We streven naar een passend lokaal aanbod van wonen en zorg

Het onderzoek van Companen naar vraag en aanbod van wonen en zorg in Noordoostpolder brengt gedetailleerd in beeld wat per doelgroep vandaag de verhouding tussen vraag en aanbod is en hoe de ontwikkeling is in de periode tot 2040. Hierin is ook aandacht voor het gebruik van eHealth en domotica door ouderen. Aansluitend hierop is het aanbod passende levensloopgeschikte en seniorenwoningen onderdeel van de prestatieafspraken met de woningcorporatie Mercatus. Deze worden jaarlijks gemonitord en waar nodig herijkt.

Toelichting status activiteit

Het aanbod passende levensloopgeschikte en seniorenwoningen is onderdeel van de prestatieafspraken met de woningcorporatie Mercatus. Deze afspraken worden jaarlijks gemonitord, besproken en waar nodig herijkt. We onderzochten regionaal en samen met de Provincie hoe we de komende decennia kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar passende levensloopgeschikte en seniorenwoningen. Herijking was in 2022 niet noodzakelijk, deze wordt in 2023 herijkt.

Deze pagina is gebouwd op 07/12/2023 11:09:30 met de export van 07/12/2023 10:15:03