Het tijdperk van de Wob is voorbij. We hebben nu de Woo.
De Woo is op 1 mei 2022 in werking getreden. De Woo vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Woo regelt het recht van burgers op informatie van de overheid. Deze wet beoogt overheden transparanter te maken door overheidsinformatie beter vindbaar en digitaal toegankelijker te maken. In de Wob lag de focus voornamelijk op de zogenaamde passieve openbaarmaking, dat wil zeggen het behandelen van verzoeken om informatie (documenten); Wob-verzoeken. In de Woo ligt de focus nadrukkelijk op twee onderdelen: de passieve openbaarmaking (de Woo-verzoeken) en de actieve openbaarmaking van informatie. De actieve openbaarmaking kan weer worden onderscheiden in vrijwillige actieve openbaarmaking van informatie en de (toekomstige) verplichting tot actieve openbaarmaking van informatie behorende tot bepaalde informatiecategorieën.
Openbaarheidsparagraaf
In de Woo staat de verplichting dat bestuursorganen in de jaarlijkse begroting aandacht besteden aan de beleidsvoornemens inzake de uitvoering van de Woo en in de jaarlijkse verantwoording (jaarrekening) verslag doen van de uitvoering hiervan, mede in relatie tot de beleidsvoornemens.
Voorbereiding op de invoering van de Woo
Voor de invoering van de Woo is er een gemeentelijke werkgroep ingesteld. Deze werkgroep heeft de gemeente voorbereid op de nieuwe wet. Enkele voorbeelden:
- er is een Woo-coördinator benoemd;
- er is een speciaal mailadres opengesteld voor het doen van Woo-verzoeken;
- er is een stappenplan en stroomschema opgesteld voor diegenen die te maken krijgen met Woo-verzoeken;
- er is periodiek op het informatieplein aandacht gevraagd voor de invoering van de Woo;
- er heeft in De Noordoostpolder en op de gemeentelijke website informatie gestaan met betrekking tot de (invoering van de) Woo;
- het delegatiebesluit van de gemeenteraad inzake de afhandeling van Wob-verzoeken door het college van aan de gemeenteraad gerichte Wob-verzoeken is ingetrokken en is een soortgelijk delegatiebesluit ten behoeve van de afhandeling van Woo-verzoeken vastgesteld;
- er zijn mandaten gewijzigd;
- in de loop van 2022 zijn modelbrieven opgesteld en in een enkel geval inmiddels ook alweer gewijzigd in verband met de opgedane ervaringen in de praktijk;
- het KCC is ingericht om invulling te geven aan de rol van Woo contactpersoon: iedereen met vragen over de Woo kan terecht bij het KCC, etc.
De minister van Binnenlandse Zaken heeft in december 2022 de inrichting van de landelijke voorziening PLOOI stopgezet. PLOOI was bedoeld voor de actieve openbaarmaking van de (op termijn) verplichte informatiecategorieën. De minister heeft aangekondigd dat gewerkt zal worden aan een andere (eenvoudigere) landelijke voorziening.
De cijfers over 2022
Omdat 2022 nog een ‘gebroken’ jaar was voor wat betreft de Woo, zijn in deze openbaarheidsparagraaf ook de Wob-verzoeken die speelden in 2022 meegeteld.
- vijf Wob-verzoeken uit 2021 zijn nog begin 2022 afgehandeld;
- de gemeente Noordoostpolder heeft vijf verzoeken voor het al of niet indienen van een zienswijze op te openbaren documenten van andere instanties ontvangen en op alle vijf een reactie gegeven;
- in 2022 heeft de gemeente Noordoostpolder 24 Wob- en Woo-verzoeken ontvangen en afgehandeld.
- één Wob-verzoek uit 2019 is nog actueel, in zoverre dat de beslissing op dit verzoek nog niet onherroepelijk is in verband met een beroepszaak.